NUTRITIONAL GENOMICS

Η Eπιστήμη της Eξατομικευμένης Διατροφής

Ανάλογα με το Γονιδιακό Προφίλ του Ατόμου

 

Ο κλάδος της επιστήμης που μελετάει την αλληλεπίδραση μεταξύ της διατροφής και της γενωμικής, ονομάζεται διατροφογενωμική.

Εξηγεί το διαφορετικό αποτέλεσμα που μπορεί να έχουν τα θρεπτικά συστατικά για τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά και προτείνει μοναδικές ποσοτικά διατροφικές συστάσεις για την επίτευξη μιας μακράς και υγειούς ζωής.

 

Αν κι όλοι είμαστε 99.9% γονιδιακά ίδιοι, το 0.1% της διαφοράς των γονιδίων μας είναι αυτό που μας κάνει ξεχωριστούς! 

Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και απαιτεί διαφορετικούς συνδυασμούς θρεπτικών συστατικών για να λειτουργήσει αποτελεσματικά.

Για παράδειγμα, άλλοι άνθρωποι παχαίνουν εύκολα κι άλλοι όχι, κάτι που έχει να κάνει με τον τρόπο μεταβολισμού των υδατανθράκων και των λιπαρών και την ρύθμιση του σε βιοχημικό και γονιδιακό επίπεδο. Άλλοι άνθρωποι. διαθέτουν ένζυμα τα οποία δεν λειτουργούν στο 100% της δυνατότητας τους, λόγω μεταλλάξεων στο DNA τους. Αυτό έχει αντίκτυπο σε διαδικασίες του οργανισμού όπως η εκκαθάριση των ελευθέρων ριζών κι η φλεγμονώδης απόκριση, οι οποίες και σχετίζονται με την εμφάνιση αυτοάνοσων, καρδιαγγειακών νοσημάτων, καρκίνου, χρόνιας κόπωσης και πολλών άλλων.

Αν και δεν μπορούμε να αλλάξουμε τα γονίδια μας, μπορούμε να τα “ρυθμίσουμε” και να τα προσαρμόσουμε σε ένα νέο τρόπο ζωής και σε μία αποτελεσματική για τον καθένα διατροφή απώλειας βάρους, προστασίας και διαχείρισης κάποιου σχετικού νοσήματος, με στόχο την επίτευξη ενός υγιέστερου οργανισμού ή μίας καλύτερης πορείας της νόσου.

“Η τροφή σου να είναι το φάρμακο σου και το φάρμακο σου να είναι η τροφή σου”

ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ

Το εργαστήριο μας, επιστημονικά πρωτοπόρο, προσφέρει τον καινοτόμο έλεγχο σημαντικών γονιδίων για την διατήρηση ενός υγιούς σώματος κι εξωτερικά αλλά κι εσωτερικά. Ταυτόχρονα προτείνει, ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΑ για τον καθένα, οδηγό βασικών οδηγιών για την επίτευξη μείωσης βάρους για όσους το επιθυμούν αλλά κι οδηγό βιταμινών που ο καθένας μας ξεχωριστά και διαφορετικά χρειάζεται, για να προστατεύεται και να λειτουργεί σωστά ο οργανισμός του σε κυτταρικό επίπεδο, παρέχοντας διατροφικά προληπτικά μέτρα για μια ζωή. 

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι ο έλεγχος  προσφέρεται τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, με μεγάλη επιτυχία και αποτελεσματικότητα στην απώλεια βάρους, στην διαχείριση πολλών νοσημάτων και στην προώθηση ενός υγιούς τρόπου ζωής.

Ο γονιδιακός έλεγχος Πρόληψης και Διατροφής, μελετάει συγκεκριμένες αλλαγές (μεταλλαγές, πολυμορφισμούς) που ο καθένας φέρει στα γονίδια του. Μέσα από τον έλεγχο, επιπλέον δίδονται πληροφορίες για το αυξημένο ρίσκο εμφάνισης διαφόρων σχετιζομένων ασθενειών με τη γενετική και τη διατροφή (διαβήτης τύπου ΙΙ, καρδιαγγειακά νοσήματα,  υπέρταση,  οστεοπόρωση). Ακόμη, ελέγχονται γονίδια τα οποία σχετίζονται με την αποτοξίνωση του οργανισμού με στόχο την πρόληψη χρόνιων νοσημάτων και την πρόωρη γήρανση.

Γνωρίστε τις πραγματικές ανάγκες του οργανισμού σας και λάβετε δράση ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΑ

Η κατανόηση της γενετικής προδιάθεσης ενός ατόμου σε συγκεκριμένες δίαιτες, διατροφικές συμπεριφορές, διατροφικές ανάγκες και τρόπους σωματικής άσκησης, είναι ιδιαιτέρως σημαντική για την υγεία του, τη  μακροπρόθεσμη επιτυχία στη διαχείριση του βάρους του αλλά και την ευεξία του.

Γνωρίζατε ότι το 80% των πρόωρων καρδιακών παθήσεων, των εγκεφαλικών επεισοδίων και του διαβήτη (τύπου ΙΙ) μπορούν να προληφθούν μέσω της σωστής δράσης των γονιδίων και του περιβάλλοντος;

Οι παράγοντες ρίσκου για τις παραπάνω ασθένειες, όπως και για κάποια χρόνια νοσήματα, εξαρτώνται από τον μεταβολισμό των λιπαρών και της χοληστερόλης, την ευαισθησία στην ινσουλίνη, τον επαρκή μεταβολισμό των βιταμινών μέσω ενζυματικών λειτουργιών, τη σωστή αποτοξίνωση από τα ξενοβιοτικά (δηλαδή τους εξωγενείς μολυσματικούς παράγοντες) και τη φυσική άσκηση. Αυτά όλα αποτελούν στοιχεία που ελέγχουμε στη γονιδιακή μας ανάλυση, έτσι ώστε να παρέχουμε τα εφόδια για πραγματικά επαρκή πρόληψη μέσω της εξατομικευμένης διατροφικής δοσολογίας ή ευαισθησίας για το κάθε άτομο.

Δεν είδατε αποτελέσματα με τις προηγούμενες δίαιτες απώλειας βάρους;

Ο καθένας μπορεί να χάσει βάρος με επιτυχία, ακολουθώντας τις οδηγίες που αναγράφονται στα γονίδια του και την εξατομικευμένη συμβουλευτική μας σε συνεργασία με εξειδικευμένους διατροφολόγους.

Είστε πάντα κουρασμένος/η και παρουσιάζετε έλλειψη ενέργειας; Έχετε προβλήματα με την πέψη;

Για να ανακαλύψετε τις πραγματικές ανάγκες του σώματός σας, θα πρέπει να κοιτάξετε βαθύτερα στο γονιδίωμα σας και τη δράση/δραστικότητα των ενζύμων σας, έτσι ώστε να διαμορφώσετε τη ζωή σας σύμφωνα με τις μοναδικές ανάγκες του οργανισμού σας. Το εργαστήριο μας σας παρέχει ποσοτικά την ημερήσια κατανάλωση για τον καθένα ξεχωριστά σε  βιταμίνες κι ιχνοστοιχεία.

who-are-we

Ο γονιδιακός έλεγχος Πρόληψης και Διατροφής, παρέχει εξατομικευμένες συστάσεις για την ημερήσια πρόσληψη (σε σύγκριση με το RDA) για τις εξής βιταμίνες και άλλα στοιχεία:

 

Βιταμίνη ΑΒιταμίνη Β6Βιταμίνη Β12Βιταμίνη C
Βιταμίνη DΒιταμίνη ΕΦολικό ΟξύΑσβέστιο
ΣελήνιοΩμέγα-3 λιπαρά οξέαΚαφεΐνηΑλάτι

 

«ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΠΛΑΝΟ ΠΟΥ ΝΑ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΜΕΣΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ»

 

Ο έλεγχος μας έχει αυτή την ιδέα ως βάση. Στο πρώτο σκέλος του ελέγχου, ελέγχουμε  γονίδια-κλειδιά τα οποία  σχετίζονται με την ευαισθησία στην ινσουλίνη (ινσουλινοαντίσταση), την επεξεργασία της γλυκόζης, την πίεση του αίματος και το μεταβολισμό των λιπαρών οξέων, λιποπρωτεϊνών και της χοληστερόλης.

Μερικά από τα γονίδια είναι τα: ACE, NOS3, PPARG, APOA, APOB, LPL, AGT, APOC, FTO, FABP2 και ADRB2. 

Σκοπός του ελέγχου είναι η γνώση των πραγματικών αναγκών του οργανισμού κάθε ατόμου, η επιτυχής απώλεια βάρους με αποτελέσματα διαρκείας και η πρόληψη των σχετιζόμενων ασθενειών (καρδιαγγειακά νοσήματα, υπέρταση, διαβήτης τύπου ΙΙ). 

 

 

 

diseases

 

 

Στο δεύτερο σκέλος του ελέγχου, δίδονται πληροφορίες για τη γονιδιακή ικανότητα του σώματός να αποτοξινώνει επιβλαβείς ουσίες από το περιβάλλον (καπνός του τσιγάρου, καυσαέρια και  καρκινογόνες ουσίες στο ψητό κρέας) η οποία εξαρτάται από κάποια ένζυμα και την επάρκη τους λειτουργία.

Για παράδειγμα, τα γονίδια CYP1A2 και EPHX1 και τα παραγόμενα ένζυμα τους διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην αποτοξίνωση του οργανισμού και  μεταλλαγές σε αυτά μπορούν να επηρεάσουν διαφορετικά τις ανάγκες καθενός ατόμου. Επιπρόσθετα, το γονίδιο CYP1A2, μπόρει και δίνει επίσης, πληροφορίες για το μεταβολισμό της καφεϊνης (ξενοβιοτικό) και την ασφαλή δοσολογία για τον καθένα για την καρδιακή του υγεία.

Επιπλέον ελέγχονται τα πλέον σημαντικά γονίδια (SOD2, GPX1) που σχετίζονται με τις ιδιότητες του οργανισμού στην εκκαθάριση των ελευθέρων ριζών οι οποίες  αυξάνονται λόγω της ηλικίας και του περιβάλλοντος και είναι ιδιαιτέρως επιβλαβείς για τα κύτταρα μας. Οι ελεύθερες ρίζες συμβάλλουν σημαντικά στην πρόωρη γήρανση. 

 

H πρόληψη απαιτεί γνώση

 

Ακόμη, ελέγχονται κάποια επιπλέον γονίδια.

Γενετικοί δείκτες που σχετίζονται με τη φλεγμονώδη απόκριση (IL6, TNF) κι αποκαλύπτουν τις ανάγκες του κάθε οργανισμού σε αντιφλεγμονώδη, όπως τα Ω3 λιπαρά.

Γενετικοί δείκτες που σχετίζονται με τις ανάγκες του οργανισμού σε βιταμίνες Β (MTHFR) οι οποίες είναι σημανικές για τη σωστή λειτουργιά του νευρικού συστήματος, για το ανοσοποιητικό σύστημα και για πολλαπλές διαδικάσιες στον οργανισμό.  

Το γονίδιο VDR και τις ανάγκες σε βιταμίνη D και ασβέστιο, για την υγεία των οστών. 

Προσδιορισμός του γονιδίου που εμπλέκεται στο μεταβολισμό της λακτόζης και μπορεί έτσι να καθοριστεί εάν ή όχι ο οργανισμός του καθενός είναι σε θέση να αφομοιώσει τη λακτόζη, με στόχο την απαλλαγή από κάποιες δυσάρεστες γαστρεντερικές διαταραχές που σχετίζονται με αυτή. 

 

 “Επιστημονικές έρευνες του Stanford Prevention Research Center της Ιατρικής Σχολής του Stanford University, έδειξαν στατιστικά ότι τα άτομα που ακολουθούν διατροφή σύμφωνα με τα γονίδια τους, σημειώνουν σημαντική μείωση βάρους, μεγαλύτερο μεταβολικό όφελος και άλλες βελτιώσεις στον οργανισμό τους, σε σύγκριση με τα άτομα που ακολουθούν δίαιτες που δεν ταιριάζουν στα γονίδια τους.

 

Συγκεκριμένα, τα άτομα που ακολουθούν διατροφή σύμφωνα με τον γονότυπο τους, έχασαν 5,3 % του σωματικού βάρους σε σύγκριση με τα άτομα σε διάφορες δίαιτες που δεν ταιριάζουν στο γονότυπο τους, όπου εμφάνισαν μόνο 2,3 % απώλεια βάρους“

Πως γίνεται;

Ο γονιδιακός έλεγχος Πρόληψης και Διατροφής, γίνεται απλά.

Δεν απαιτείται αιμοληψία, αλλά δειγματοληψία DNA με ειδική μπατονέτα από το εσωτερικό της παρειάς (μάγουλο). 

Λαμβάνετε τα αποτελέσματα του γονιδιακού σας ελέγχου ύστερα από περίπου 15-20 εργάσιμες ημέρες. 

Ο έλεγχος πραγματοποιείται ΜΙΑ ΦΟΡΑ στην ζωή του κάθε ατόμου.

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ

Μάθετε περισσότερα για την διατροφογενετική επιστήμη παρακάτω, πατώντας στην ερώτηση που σας ενδιαφέρει:

Εκτιμάται ότι το 90% όλων των ενηλίκων καταναλώνουν καφεΐνη καθημερινά μέσω ποτών αλλά και συμπληρωμάτων. Τόσο λίγο όσο 100 mg την ημέρα, που περιέχει κατά μέσο όρο ένα φλιτζάνι του καφέ, είναι αρκετό για να προωθήσει τον εθισμό στη καφεΐνη σε μερικούς ανθρώπους. Ο καθένας μας αντιδρά διαφορετικά στην καφεΐνη και αυτό βασίζεται στο γενετικό μας προφίλ. Μερικοί από εμάς πρέπει να καταναλώσουν πολλά φλυτζάνια καφέ για να αισθανθούν τις επιπτώσεις της, ενώ άλλοι εξακολουθούν να είναι νευρικοί ώρες μετά από ένα φλιτζάνι espresso το πρωί. Αυτό μπορεί σε μεγάλο βαθμό να αποδοθεί στο πόσο αποτελεσματικά μπορεί ο καθένας να μεταβολίσει την καφεΐνη και εξαρτάται από μία μετάλλαξη που εμφανίζεται στο γονίδιο που ελέγχει τον μεταβολισμό της από τον οργανισμό. Ο μεταβολισμός της καφεΐνης, μπορεί επίσης να έχει πιο σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία εκτός από την νευρικότητα και τον εθισμό. 'Ερευνες έχουν δείξει ότι έχει αρνητικό αντίκτυπο στην καρδιαγγειακή μας υγεία, κάτι που θα αναλύσουμε παρακάτω. Το γονίδιο που εμπλέκεται με την κατανάλωση καφεΐνης, κυρίως, είναι το CYP1A2 που κωδικοποιεί ένα ηπατικό ένζυμο κρίσιμο για το μεταβολισμό της. Μια μετάλλαξη του γονιδίου αυτού, προκαλεί το συγκεκριμένο ένζυμο του ήπατος να μεταβολίζει την καφεΐνη πιο αποτελεσματικά. Περίπου το 10% του γενικού πληθυσμού φέρει το γονίδιο με αυξημένη δραστικότητα του ενζύμου. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν «ταχύ» μεταβολισμό της καφεΐνης και είναι πιθανό να καταναλώνουν πάνω από 400 mg καφεΐνης ημερησίως, ενώ οι άνθρωποι που φέρουν το γονίδιο με την φυσιολογική δραστικότητα έχουν «αργό» μεταβολισμό της καφεΐνης και θα πρέπει να καταναλώνουν λιγότερη καφεΐνη. Μελέτες έχουν δείξει ότι, σε αντίθεση με τα άτομα που μεταβολίζουν ταχεία την καφεΐνη, τα άτομα που έχουν αργό μεταβολισμό της καφεΐνης και που καταναλώνουν τουλάχιστον δύο με τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων. Επίσης, ακόμη κι αν το κάπνισμα αυξάνει το ρυθμό του μεταβολισμού της καφεΐνης, οι καπνιστές που έχουν τον αργό γονότυπο μεταβολισμού, βρίσκονται σε ακόμα υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής όταν καταναλώνουν αυξημένη ποσότητα καφεΐνης.

τι ειπαν οι πελατες μας για εμας