Αν κοιτάξουμε γύρω μας, βλέπουμε ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά.
Γνωρίζουμε ότι αυτό οφείλεται στα γονίδια που κληρονομήσαμε από τους γονείς μας. Ωστόσο, αυτό που είναι εκπληκτικό είναι ότι, παρόλο που το 99% των γονιδίων μας, μεταξύ μας είναι το ίδιο, οι διαφορές στα χαρακτηριστικά μας προκαλούνται από μια διαφορά 1% σε μικρά τμήματα των γονιδίων μας! Αυτές οι μικρές γενετικές αλλαγές ονομάζονται πολυμορφισμοί (SNPs) και ειναι αυτές που μας κάνουν όλους διαφορετικούς.
Αυτοί οι πολυμορφισμοί επηρεάζουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου μας, του σώματος μας, τη συμπεριφορά μας, τον τρόπο άσκησης μας και την υγεία μας.
Αν και είναι ενδιαφέρον να γνωρίζουμε πώς αυτοί οι πολυμορφισμοί επηρεάζουν τα εξωτερικά μας χαρακτηριστικά (μαλλιά, χρώμα ματιών, κλπ), οι γονιδιωματικοί επιστήμονες έχουν δείξει πρόσφατα ότι οι γενετικοί μας πολυμορφισμοί επηρεάζουν και καθορίζουν τον τρόπο που ο καθένας μας μεταβολίζει διάφορα τρόφιμα και θρεπτικά συστατικά και, εν τέλει, την υγεία του καθενός μας.
Η παχυσαρκία αποτελεί παγκόσμια επιδημία και παρόλο που υπάρχουν πολλές «διάσημες» δίαιτες που έχουν εισαχθεί στο κοινό, τα ποσοστά της παχυσαρκίας και του ανθυγιεινού τρόπου ζωής αυξάνονται συνεχώς.
Όλοι συμφωνούμε ότι η αύξηση αυτή θα πρέπει να τροποποιηθεί καθώς υπάρχουν πάνω από 50 απειλητικές για τη ζωή ασθένειες που σχετίζονται με τη διατροφή και την έλλειψη άσκησης.
Η επιστήμη της Διατροφογενετικής προέκυψε εξαιτίας της μεγάλης αυτής ανάγκης για να βρούμε καλύτερους τρόπους για την προώθηση και την επίτευξη απώλειας βάρους που μπορούν να διατηρηθούν μέσα στο χρόνο για το κάθε άτομο ξεχωριστά αλλά και την προστασία της υγείας και της ευεξίας του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο!
Πρόσφατες μελέτες στο Πανεπιστήμιο του Stanford έδειξαν ότι η γονιδιωματική δίαιτα κατάλληλη για τα γονίδια του καθενός προσωπικά, μπορεί να οδηγήσει σε 2 έως 3 φορές μεγαλύτερη απώλεια βάρους και 2 φορές περισσότερη μείωση στα εκατοστά της περιφέρειας της μέσης, σε σύγκριση με άλλες κοινές και μη εξατομικευμένες δίαιτες.
Είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό το γεγονός ότι αυτή η απώλεια βαρους είναι ακόμη μεγαλύτερη όταν τα άτομα που ακολουθούν τη γονιδιακή δίαιτα συγκρίνονται με άτομα που ακολουθούν “μοντέρνες και ακραίες» δίαιτες (π.χ. Atkins). Άλλες μελέτες από άλλα πανεπιστήμια και την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ανθρώπινης Γενετικής έχουν ακολούθησει με παρόμοια αποτελέσματα μέχρι και σήμερα. Η γονιδιακή διατροφή έχει αρχίσει να παγιοποιείται από τους ειδικούς ιατρούς, γενετιστές και διατροφολόγους σε ΗΠΑ, Καναδά και Αγγλία.