Tο γονίδιο MTHFR κι η σχέση του με πληθώρα ασθενειών όπως τα καρδιακά κι αυτοάνοσα νοσήματα, ο υποθυρεοειδισμός, ο καρκίνος, το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, η θρομβοφιλία, το μεταβολικό σύνδρομο κι η χρόνια κόπωση.

 • 21 Jun Off

Το γονίδιο MTHFR (αναγωγάση του Μεθυλενοτετραϋδροφυλλικού/ (Methylene-tetrahydrofolate reductase) όταν εκφράζεται στα κύτταρα μας, παράγει ενα ιδιαιτέρως σημαντικό ένζυμο για τον μεταβολισμό του φολικού οξέος στην ενεργή μορφή που ο οργανισμός μας μπορεί να χρησιμοποιήσει.

Πολλά άτομα εμφανίζουν μεταλλαγές στο γονίδιο αυτό δηλαδή μικρές αλλαγές στο DNA τους, με αποτέλεσμα η δραστικότητα του στα κυτταρικά μονοπάτια να μειώνεται εως και 20% ανάλογα με τις μεταλλαγές αυτές!

H μειωμένη αυτή δραστικότητα του MTHFR ενζύμου, επηρεάζει σημαντικά την θεμελιώδη διαδικασία της μεθυλίωσης στα κύτταρα μας.

Η μεθυλίωση επηρεάζει σημαντικά την δράση των γονιδίων και την αποτοξίνωση του οργανισμού από ξενοβιοτικούς τοξικούς παράγοντες, όπου «βομβαρδίζουν» καθημερινά τον οργανισμό μας.

 Η διαδικασία της Μεθυλίωσης:

 • Ενεργοποιεί και απενεργοποιεί την έκφραση γονιδίων
 • Επεξεργάζεται χημικά και τοξίνες
 • Κατασκευάζει νευροδιαβιβαστές
 • Επεξεργάζεται ορμόνες
 • Κατασκευάζει κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος
 • Συνθέτει DNA και RNA
 • Παράγει ενέργεια
 • Προστατέυει τα νευρικά κύτταρα

 

 

 

 

Όταν τo γονίδιοo MTHFR λειτουργεί σωστά, μπορείτε να χτίσετε πιο αποτελεσματικά τις πρωτεΐνες, να απαντήσετε καλύτερα στις αντιοξειδωτικές σας ανάγκες, να μεταβολίσετε καλύτερα ορμόνες, να έχετε μία πιο σταθερή χημεία του εγκεφάλου σας, να αποβάλλετε καλύτερα τις τοξίνες και τα βαρέα μέταλλα και να διαχειριστείτε καλύτερα τη φλεγμονή. Όλες αυτές οι λειτουργίες είναι ζωτικής σημασίας για τον οργανισμό κι η δυσλειτουργία τους σχετίζεται με ασθένειες όπως:

τα καρδιακά νοσήματα

τα αυτοάνοσα νοσήματα

ο υποθυρεοειδισμός (και Hashimoto’s)

ο καρκίνος (μαστού, παχέος εντέρου κ.α)

το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου

η θρομβοφιλία (παλίνδρομες κυήσεις)

η χρόνια κόπωση

η κατάθλιψη

 

 

Όταν το γονίδιο MTHFR παρουσιάζει μεταλλάγές, το ένζυμο MTHFR δεν λειτουργεί άριστα. Ως αποτέλεσμα, το φολικό οξύ, οι βιταμίνες Β και το ισχυρό αντιοξειδωτικό γλουταθειόνη δεν μεταβολίζονται ορθά.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή επίπεδα ομοκυστεΐνης, η οποία θέτει φλεγμονή στο σώμα μας και αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και άνοιας. Ακόμη όμως κι αν η ομοκυστεϊνη στο αίμα δεν είναι αυξημένη, η δράση ενός μη λειτουργικού MTHFR ενζύμου μπορεί να είναι έντονη για τα κύτταρα.

Ακόμη η σύνθεση της γλουταθειόνης επηρεάζεται αρνητικά, όπως και η σύνθεση σημαντικών νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου, οπού μπορεί να συσχετισθεί με την κατάθλιψη και άλλες διαταραχες του εγκεφάλου αλλά και με την κακή καταπολέμιση των ελευθέρων ριζών και την χρόνια φλεγμονή.

Ο έλεγχος ενός ατόμου για μεταλλαγές στο γονίδιο MTHFR γίνεται στο εργαστήριο μας σε συνδυασμό πάντα με άλλα ιδιατέρως σηματικά γονίδια τα οποία σχετίζονται με την αυξημένη φλεγμονώδη απόκριση (χρόνια φλεγμονή), τη μειωμένη καταπολέμηση των καταστροφικών ελευθέρων ριζών και τις αυξημένες ανάγκες σε αντιοξειδωτικά, την αποτοξίνωση απο ξενοβιοτικούς μολυσματικούς παράγοντες, αυξημένη ευαισθησία στην ινσουλίνη, αυξημένη ευαισθησία στα κορεσμένα λιπαρά, τις αυξημένες ανάγκες σε βιταμίνη D κ.α.

 • Χρόνια φλεγμονή – καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνος, αυτοάνοσα νοσήματα, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, χρόνια κόπωση
 • Αντιοξειδωτικές ανάγκες κι ελλιπής αποτοξίνωση- καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνος, αυτοάνοσα νοσήματα, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, χρόνια κόπωση
 • Αυξημένη ευαισθησία στην ινσουλίνη- μεταβολικό σύνδρομο, χρόνια φλεγμονή, καρκίνος
 • Αυξημένη ευαισθησία στα κορεσμένα λιπαρά- καρδιαγγειακά νοσήματα, άνοια, μεταβολικό σύνδρομο

Με αυτόν τον τρόπο το άτομο μπορεί να προλάβει, να γνωρίσει και να διαχειριστεί καλύτερα τα σχετιζόμενα νοσήματα όπου μπορεί ήδη να πάσχει, μέσω της διατροφής του, είτε φυσικά είτε πολλές φορές με ειδικά συμπληρώματα σε διαφορετικές δοσολογίες ανάλογα με τις ανάγκες του.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η άυξηση του φολικού οξέος στην συνθετική του μορφή δεν προτείνεται για τα άτομα με μεταλλαγές στο MTHFR, διότι η συγκεκριμένη μορφή δεν υπάρχει στην φύση και το μη λειτουργικό ένζυμο δεν μπορεί να το μεταβολίσει επαρκώς. Τα άτομα αυτά θα πρέπει να λαμβάνουν τις μευθυλιωμένες μορφές των Β12 και φολικού οξέος, να προτιμούν να καταναλώνουν φυσικές τροφές πλούσιες σε folate, δηλαδή την κανονική μορφή το φολικού οξέος κι όχι την τεχνητή, όπως και να προσέχουν την κατανάλωση πολλών επεξεργασμένων τροφίμων όπου έχει προστεθέι φολικό οξύ (πχ δημητριακά).

 

 

 

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι όλοι μας διαφέρουμε από γενετικής απόψεως  και για τον λόγο αυτόν έχουμε κι εξατομικευμένες ανάγκες. Επίσης είναι ακόμη σημαντικότερο να καταλάβουμε ότι όλοι οι άνθρωποι έχουμε εξελιχθεί γονιδιακά καταναλώνοντας τρόφιμα από την φύση κι όχι επεξεργασμένες τροφές. Με τον τρόπο αυτό είναι λογικό να λειτουργεί κι ο κυτταρικός μας μηχανισμός.

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μας (διατροφή, καθιστική ζωή, άγχος και μολυσματικοί παράγοντες) επιδρούν αρνητικά στον τρόπο που λειτουργεί βιοχημικά το σώμα μας διότι απλά δεν έχει εξελιχθεί σε αυτό το περιβάλλον. Όταν ιδίως συγκεκριμένα άτομα παρουσιάζουν κάποιες μεταλλαγές στα γονίδια τους, οι ανάγκες είναι ιδιαιτέρως αυξημένες και συνδυαστικά με το περιβάλλον συμβάλλουν στην ανάπτυξη πολλών ασθενειών.

Είναι σημαντικό λοιπόν να γνωρίζουμε τις πραγματικές μας ανάγκες και να δρούμε σύμφωνα με αυτές.

Dr. Καραδέδου Θεανώ

Διδάκτωρ Γενετικής Imperial College London

Μοριακός Γενετιστής

 

Μπορείτε να μας καλέσετε στο Κέντρο Γονιδιακού Ελέγχου DNA Health 2314000487  για πληροφορίες. Ιστοσελίδα: www.dnahealth.gr

Ο γονιδιακός μας έλεγχος γίνεται κι από απόσταση, μέσω ειδικού κιτ συλλογής DNA.

Mπορείτε επίσης να απευθυνθείτε και στους συνεργάτες μας κ. Ειρήνη Πασχαλέρη, Κλινική Διατροφολόγο και Νάσια Πασχαλέρη, Διαιτολόγο- Γεροντολόγο στο http://www.naturalhealthclinic.gr/about.html και 2310 25 12 32 για να προμηθευτείτε τον έλεγχο μας σε συνδυασμό με πλήρως εξατομικευμένη κλινική διατροφική καθοδήγηση, η οποία επίσης μπορεί να γίνει μέσω απόστασης.