Νόσος Αλτσχάιμερ: Διαφορετική ικανότητα πλοήγησης και διακριτές εγκεφαλικές διαφορές έχουν τα άτομα με υψηλό κίνδυνο της νόσου

  • 27 Oct Off

 

Βόννη, Γερμανία
 

Νόσος Αλτσχάιμερ

Οι νεαροί ενήλικες που έχουν υψηλό γενετικό κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου Αλτσχάιμερ εμφανίζουν εγκεφαλικές αλλαγές στον τρόπο που διαχειρίζονται την πλοήγηση τους στον χώρο, σύμφωνα με γερμανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Science. 

Επιστημονική ομάδα του Γερμανικού Κέντρου Νευροεκφυλιστικών Ασθενειών στη Βόννη, με επικεφαλής τον Δρ Νικολάι Αξμαχερ, μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν 75 νεαρούς ενήλικες, οι μισοί εκ των οποίων ήταν φορείς μετάλλαξης του γονιδίου APOE, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης νόσου Αλτσχάιμερ. 

Υπολογίζεται ότι ένα στα έξι άτομα είναι φορείς της επίμαχης μετάλλαξης APOE4, η οποία τριπλασιάζει τον κίνδυνο νόσησης, συγκριτικά με την απουσία της από το DNA του ατόμου. 

Με τη χρήση μαγνητικής τομογραφίας οι ερευνητές μελέτησαν τον ενδορινικό φλοιό του εγκεφάλου, περιοχή που περιέχει τις λεγόμενες «κυψελίδες», εγκεφαλικά κύτταρα δηλαδή που ανακαλύφθηκαν μόλις το 2005 και είναι σημαντικά για την πλοήγηση στον χώρο, και μια από τις πρώτες ικανότητες που απορυθμίζονται όταν εκδηλώνεται η νόσος Αλτσχάιμερ. 

Οι επιστήμονες χαρτογράφησαν την δραστηριότητα των κυψελίδων καθώς οι συμμετέχοντες πλοηγούνταν σε εικονικό περιβάλλον ώστε να αξιολογηθεί η χωρική τους μνήμη. Έπρεπε δηλαδή να θυμηθούν την τοποθεσία διαφόρων αντικειμένων σε ένα εικονικό τόπο, και στη συνέχεια να τα τοποθετήσουν στη σωστή σειρά. 

Τελικά, κατά μέσο όρο, οι φορείς του APOE4 είχαν μικρότερη λειτουργικότητα στις κυψελίδες κατά τη διάρκεια του πειράματος, έναντι των συνομηλίκων τους που δεν ήταν φορείς της μετάλλαξης. «Οι φορείς του APOE4 έτειναν να έχουν διαφορετική στρατηγική κατά τη διάρκεια του πειράματος, δηλαδή προτιμούσαν να πλοηγούνται περιμετρικά του εικονικού περιβάλλοντος, ενώ οι υπόλοιποι ξεκινούσαν από το κέντρο» εξηγεί ο Δρ Αξμαχερ. 

Αν και προς το παρόν αυτό το στοιχείο δεν μπορεί να αξιολογηθεί ο ερευνητής σημειώνει ότι η μελέτη εντόπισε ότι η επιπλέον δραστηριότητα στον ιππόκαμπο είναι μέρος της διαδικασίας που τελικά οδηγεί στην εκδήλωση της νόσου Αλτσχάιμερ. 

 
Mάθετε περισσότερα για τη νόσο Αλτσχάιμερ, για το γονίδιο ΑpoE και τον προδιαθεσικό γονιδιακό έλεγχο του ApoE στην ιστιοσελίδα μας: https://dnahealth.gr/dna-health-alzheimer/
 
 
Πηγή: in.gr